Challenge Kupa: Toronyai a sorsolásról; világbajnok brazilja is van a Benficának

Novemberben a Vegyész RC Kazincbarcika előbb hazai környezetben, majd idegenben lép pályára a portugál SL Benfica ellen a férfi röplabda Challenge Kupában. A párosításról Toronyai Miklós vezetőedző nyilatkozott.

A Benfica nyolcszoros bajnok, 18 alkalommal nyerte meg a Portugál Kupát, kilencszer pedig a Portugál Szuperkupát. Keretében főleg portugál és brazil játékosok kapnak lehetőséget, az előző idényben egy-egy osztrák és Trinidad és Tobagói légiósa is volt. Amikor félbeszakították az idényt, veretlenül állt a pontvadászat élén, valamint a Bajnokok Ligája főtáblájára is bejutott.

„Az ezt megelőző tíz évadból ötben ők bizonyultak a legjobbnak, azt hiszem, ez mindent elmond az erejükről, lévén egy olyan bajnokságról van szó, amelyet magasabban jegyeznek a magyarnál” – mondta az Észak-Magyarországnak Toronyai, aki 15 évvel ezelőtt tagja volt annak a VRCK-nak, amely hazai pályán 3-2-re, idegenben 3-1-re kapott ki a Benficától az Élcsapatok Kupájának 2. csoportkörében. „Azt nem tudjuk, hogy a vírushelyzet milyen változásokat hoz vagy hozott ellenfelünknél, de az biztos, hogy a hazai röplabdázók mellett főleg brazil játékosokra építenek, építettek.”

A portugál sztárcsapat a tavalyi keretét igyekszik egyben tartani, mi több, a játékosok többsége már több éve erősíti a klubot. A Benfica tele van portugál válogatott játékosokkal, de világbajnoka is van: a most 36 éves Théo Lopes 2018 óta erősíti a lisszaboniakat, 2010-ben tagja volt annak a brazil válogatottnak, amely megnyerte a világbajnokságot Olaszországban.

„Az előzőleg felsoroltak miatt is ki lehet mondani azt, hogy a párharc esélyese a Benfica. Azonban nem akarunk feltett kezekkel odaállni a pályára, szeretnénk velük két jó meccset lehozni. Még mi is alakulóban vagyunk, reméljük, hogy addigra, amikor ezekre a mérkőzésekre sor kerül, már egy még inkább összeszokott, a gyakoroltakat jól alkalmazó csapat leszünk. Illetve nem szabad elfelejteni azt sem: bízunk abban, hogy nem szól közbe a vírus, nem fordul elő, hogy esetleg emiatt mégsem tudjuk megvívni ezt a párharcot” – zárta gondolatait a Vegyész nyáron kinevezett vezetőedzője.

(főcímkép: Kovács Loretta/vrck.hu)