Egyelőre az erőnléti gyakorlatok dominálnak

Dudás Tamás másod- és erőnléti edző vezetésével már a második hetét tapossa a GreenPlan-VRCK. Hogy pontosan miért is lényeges a megfelelő alapozás, és hogyan érik el a játékosok a megfelelő erőnléti állapotot, arról a fiatal szakembert kérdeztük.

„Először fel kellett mérni a srácokat, a megfelelő táblázatok és max-erő kalkulátor segítségével kerültek megállapításra a maximális súlyok, amelyekkel a konditeremben dolgoznak” – magyarázta Dudás a vrck.hu-nak. „Egy bizonyos terhelési szintet szeretnénk elérni, amelynek érdekében követni kell a fokozatosság elvét. Negyven százalékról indulunk, és az ötödik-hatodik hétben kell elérni a maximális teljesítményt, onnan veszünk vissza.”

Persze nem csak a konditeremben dolgoznak a játékosok, hanem a teremben is, azonban egyelőre nem a labdáé a főszerep.

„Először az erő-állóképességet kell megszerezni: súlyzós edzések vannak most leginkább, a cél, hogy a játékosok lefáradjanak” – tette hozzá. „A labdás feladatok csak az edzések vége felé jönnek, amikor fáradt a társaság, így tudjuk a koncentrációt is fejleszteni. Ahogy telnek a hetek, egyre több labdás gyakorlat lesz és kevesebb erőnléti, fő szempontokká válnak majd a technikai és posztspecifikus edzések.”

Az atlétikai edzések ugyanolyan fontosak a programban, illetve komoly hangsúlyt kell fektetni a regenerációra, ami természetesen nem csak pihenésből áll.

„Ami nekünk jelenleg a rendelkezésünkre áll, ami a regenerációt illeti, az a jeges fürdő, illetve a profi gyúrónk. A power- és minibandeket, amik a rugalmas gumiszalagok, főleg az edzések elején használjuk a mozgáselőkészítéshez. Az izomcsoportot, amit szeretnénk dolgoztatni, be kell ugyanis melegíteni. A hengerek is hasznosak, edzések előtt illetve után egyaránt. A henger olyan, mint egy masszőr, szét tudja nyomni a kisebb csomókat, nagyjából egy tízperces hengerezés felér egy kisebb masszázzsal. Rengeteget kell nyújtani, végezni a törzs és a váll mobilizációs gyakorlatait, hogy a későbbiekben a lehető legkisebb százalékban forduljon elő sérülés. A röplabdában a törzs, a váll, valamint térdtől lefelé a láb komolyan igénybe van véve, szóval ezek megerősítése fontos, meg kell szerezni a biztos alapokat. A futás is lényeges a felkészülés során, sokat atlétikázunk, amit pilometriával, tehát ugrótréningekkel ötvözünk, hogy minél inkább táguljon a tüdő, elérjük a megfelelő vitálkapacitást” – árulta el Dudás.

A programban szaunázással és jeges fürdővel egybekötött masszázsok is szerepelnek.