KEK: a címvédő otthonában aratott értékes győzelmet a VRCK

Bravúros sikert ért el szombat este a Vegyész RC Kazincbarcika a Közép-európai Kupa 3. fordulójában, hiszen a sorozat címvédőjének, a Posojilnica Aih/Dobnak a vendégeként aratott 3-1-es győzelmet.

Juhász Péter pontjával kezdődött a meccs, majd Blázsovics Péter és Carlos Páez is gyorsan eredményes volt (2-5). Maximilian Landfahrer ászát követően egyre feljöttek a hazaiak (5-6), majd Németh Szabolcs pillanatai következtek, hiszen szorult helyzetben kétszer sem hibázott, majd egy jó blokkal vétette magát észre (6-9). Blázsovics blokkjára az Aich/Dob edzője kért időt (6-10), de a VRCK tudta tartani előnyét, főleg azok után, amit Szabó Dávid művelt a pályán: a csapatkapitány nem csak támadásban, mezőnymunkában is kiemelkedőt nyújtott ebben a periódusban (11-16). Aztán Páez hozta ismét Szabót remek helyzetbe, majd kettőt cseréltek az osztrákok, ami jó húzásnak bizonyult, ugyanis Marek Kardosnak kellett nemsokára időt kérnie (14-17). Landfahrer jó nyitásaival ismét tovább zárkóztak a vendéglátók, Németh szervái kellettek ahhoz, hogy ismét visszaálljon a négy-öt pontos különbség (16-21). Az Aich/Dob azonban a sorozat címvédője, nem véletlenül: ismét megkezdte a felzárkózást (20-22), Kardos így újfent magához hívta játékosait. Blázsovics két ütése után szettlabdához jutott a VRCK, és rögtön értékesítette is azt (22-25, 0-1).

Az Aich/Dob is a Bajnokok Ligájában indult idén, sőt, már a 2. fordulóban érdekelt, ahol az odavágón kikapott idegenben a német Frankfurttól. Két BL-meccs között fogadta a Vegyészt, és bár az első körben 1500 néző előtt játszottak Klagenfurtban, jó 400-an a magyar bajnok elleni meccsre is megváltották nyolceurós jegyüket. A hazaiak 4-3-nál vezettek először a meccsen, aztán még szereztek gyorsan hármat, Kardosnak időt is kellett kérnie. Gyorsan cserélt is kettőt a szlovák tréner, Árva Milánt és Toronyai Miklóst is pályára küldte, aztán Blázsovicsnak adott pihenőt, akinek a jó nyitásaival kettőre jött fel a Vegyész (10-8). Megint nőtt a különbség, újabb pauza jött a vendégek részéről (13-8), mialatt a négytagú barcikai szurkoló”tábor” a We will rock you-ra skandálta, hogy „Barcika”. Szereztek is két pontot kedvenceik, immáron Vlado Milevvel, Szabóval és Páezzel a soraikban, jött is az idő Matjaz Hafnertől (14-12). 16-14-nél Szabó került a nyitóhelyre, aki ötöt is szervált zsinórban, ebből három ász-értékű volt, és csapata máris előnyben volt. A hajrában már-már extázisban játszottak Banai Mátéék, akik 20 alatt tudták tartani a címvédőt! (19-25, 0-2).

Pontot már biztosan szerzett a Vegyész, de hátra még nem dőlhetett, erről ismét Landfahrer gondoskodott, aki nem először hozta már zavarba a vendégeket nyitásaival (3-1). Matej Kök meglepte egy fura nyitással Gebhardt Áront, aki az első négy szettben csupán négy szervát kapott (9-4), a bleiburgiak ugyanis a szélső ütőinket foglalkoztatták. Köknek a harmadik már nem jött össze, Gebhardt tökéletesen „berajzolta” a nyitást, majd Németh fejezte be az akciót. Blokkolni ritkán tudták egymást a csapatok – a Vegyésznek öt, az Aich/Dobnak pedig egy volt ebből a műfajból, inkább mezőnyben „gyilkolták” egymást a csapatok. Ez történt 12-8-nál is, Banai bombáját már senki nem tudta hatástalanítani, hiába ugrotta át három hazai is a reklámpalánkot. Árva és Toronyai ismét beállt, fújhattak Szabóék egy kicsit, a különbség azonban állandósult ekkor (14-11). Szabó visszatért Páezzel, de ezúttal nem jött az a plusz, és az osztrákok is jóval keményebben játszottak (19-16). Harcoltak a borsodiak becsülettel, a testi épségét senki nem kímélte, azonban több volt a nyitásrontás, ami a Posojilnica malmára hajtotta a vizet. Milev újabb bombája is csak egy szépségtapasz volt (22-17), szépített az 1982-ben alapított Aich/Dob (25-18, 1-2).

Milev két jó ütésével és egy fontos mezőnyével kezdődött a szett a mi szemszögünkből, majd Páez és Németh is támadásból volt eredményes, Lubos Macko pedig a padról beállva rögtön hozott egy blokkot (6-7). A kilátogató nézők elégedettek voltak a látottakkal, nem egyszer elismerően biccentettek a mieink megmozdulásaira is. Hafner gyorsan időt kért (6-8), de átvenni nem tudta csapata a vezetést, sőt, a Vegyész növelni tudta előnyét (14-18). A hazaiak mintha feladták volna, erejükből még hat pontra futotta, így a Vegyész három ponttal gazdagodott a címvédő otthonában (20-25, 1-3).


JEGYZŐKÖNYV
FÉRFI RÖPLABDA KÖZÉP-EURÓPAI KUPA, 3. FORDULÓ
SK Posojilnica Aich/Dob – Vegyész RC Kazincbarcika 1-3 (-22, -19, 18, -20)

Bleiburg, 400 néző. V.: Miklosic, Seifreid (szlovének).
Aich/Dob: Keel, Kök 19, Hruska 2, Mihajlovic 4, Landfahrer 21, Grabmüller 6. Csere: Steiner (liberó), Stelmach 3, Pusnik 2, Kasnik 2. Vezetőedző: Matjaz Hafner.
VRCK: Páez 2, Juhász 5, Németh 19, Szabó 15, Banai 7, Blázsovics 8. Csere: Gebhardt Á. (liberó), Milev 9, Árva 2, Toronyai, Macko 3. Vezetőedző: Marek Kardos.

Matjaz Hafner: Rendkívül jól játszott a Kazincbarcika, a második szettben a nyitásaikkal komoly nyomás alatt tartottak bennünket. Mi voltunk a fáradtabbak, sokat kivett belőlünk a legutóbbi Bajnokok Ligája meccs, de minden dicséretet megérdemel ellenfelünk.

Marek Kardos: Mindkét csapat kimerült, de a védekezésünk jobb volt, és mind a két feladójuknak a játékát jól tudtuk olvasni. Koncentráltunk végig, hittünk magunkban, értékes pontokat sikerült szereznünk.

(Fotók: vrck.hu/Tóth Milán)