Toronyai a továbbjutásról, a pénteki bajnokiról és a csapat állapotáról is beszélt honlapunknak

Szerdán még a DEAC ellen aranyszettben harcolta ki a GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika az elődöntőbe kerülést a Magyar Kupában, pénteken azonban már a MEAFC-Peka Bau ellen játszik hazai környezetben bajnoki mérkőzést.

Mindössze két nap alatt kell két fontos meccset lejátszania Toronyai Miklós együttesének. Ebből az elsőt már sikeresen letudta, pénteken viszont már új feladat vár a Vegyészre. A kupameccs hatásairól és a miskolciak elleni összecsapás apropóján készítettünk interjút vezetőedzőnkkel.

vrck.hu: A vezetőedző hogy élte meg az utolsó pontot?
Toronyai Miklós: Végtelenül boldog lettem. Nem is tudom tökéletesen megfogalmazni, de nagyon örültem. Óriási lehetőséget kaptunk, amivel éltünk, és nagyon örülök, hogy idén is ott vagyunk a legjobb négyben.

Ez már a második alkalom edzői pályafutásod alatt, hogy egy kupapárharcot szinte a semmiből, aranyszettel abszolvál a Vegyész. Mi a titok?
Készülni nem lehet rá. Végig kell koncentrálni a visszavágón, mert szükség van a három pontra. Nem is fizikálisan fárasztó ez a játékosok és a stábtagok számára, hanem mentálisan. Ez most főleg igaz volt, hiszen azt a stresszt, nyomást, el kellett tudnunk viselni, miután megtudtuk, a DEAC nem tud teljes csapattal játszani.

Nagyon rövid idő van ilyenkor két mérkőzés között, egyáltalán hogyan lehet regenerálódni és felkészülni a következő meccsre?
Szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem volt sok hosszú labdamenet, viszonylag gyors mérkőzés volt a szerdai. Most arra kell törekednünk, hogy mentálisan rendbe legyünk, mert fizikálisan jól bírjuk, amiben óriási szerepe van az erőnléti edzőnknek. Ez most egy új feladat ennek a fiatal társaságnak, mert negyvennyolc órán belül két fontos mérkőzést kell játszani, ilyet szerintem még korábban nem tapasztaltak. Maximálisan bízom a srácokban, és pénteken megpróbáljuk kihozni magunkból azt a teljesítményt, amit az elmúlt másfél hétben végeztünk az edzéseken. Remélem, hogy az elég is lesz a három pont megszerzéséhez. A siker azért jó regeneráló eszköz, gyorsabban lehet túllendülni a fáradtságon egy ilyen meccset követően.

A tabellán nagy a különbség a VRCK javára, de mennyire lehet kiindulni a MEAFC eddigi formájából?
Körvonalazódtak az erőviszonyok a szezon első felében, mindenkinek volt ideje feltérképezni a másikat, ki-hol áll. Nem szabad, hogy a miskolciak jelenlegi helyezése elaltasson minket. Ebben a mezőnyben voltak már meglepetéseredmények, bárki elkaphat bárkit, főleg, ha az esélyesebb csapatból egy alapember kiesik. Magas koncentrációra és magas hőfokra lesz szükségünk ahhoz, hogy a célunkat elérjük. Ez kell, hogy a szemünk előtt lebegjen. Hiszek abban, hogy az elvégzett munka ki fog jönni, ahogy ez szerdán szerencsére már megmutatkozott.

EXTRALIGA TABELLA

A két meccs közelsége miatt elképzelhető, hogy rotálni fogja a csapatot a stáb?
Úgy gondolom, hogy ez csak a mérkőzés előtt fog közvetlenül eldőlni. Nem tudom, kiből mennyit vett ki a szerdai kupameccs, de még egyszer hangsúlyozom, itt a pszichés fáradtságra gondolok. Valakit megfoghatott fejben, ami érthető, sokkal okosabbak leszünk kollégáimmal a péntek délelőtti edzésen, a meccs előtti bemelegítés során. Biztosan lesznek változtatások, hiszen a keretünk alkalmas erre, de hogy mennyiben változik a kezdő, még korai megmondani. Garan Bálint például szerdán azért kezdhetett, mert Bohdan Velicsko betegség miatt csak két napot tudott edzeni. Fiatal centerünk tudja, hogy még fejlődnie kell, de megmutatta, lehet rá számítani. Egy olyan hőfokú mérkőzésen bizonyított, amelynek komoly tétje volt, de állta a sarat, a szettek végén pedig nem hibázott. Mindenkit ki lehetne emelni, de ő most külön is megérdemi a dicséretet.

(Fotó: Kovács Loretta, VRCK)