Toronyai: Voltak hibáim, melyekből próbáltam, próbálok tanulni

Nem igazán volt még lehetősége a Vegyész RC Kazincbarcika vezetőedzőjének arra, hogy a 2020/21-es szezont értékelje, de két válogatott program között végre sikerült erre is sort keríteni.

Sűrűre sikeredett Toronyai Miklós áprilisa, hiszen ahogy véget ért az Extraliga, másnap már utaznia is kellett vezetőedzőnknek a magyar férfi röplabda-válogatott edzőtáborába, mivel Koch Róbert szövetségi kapitány egyik másodedzője Dávid Zoltán mellett. A nemzeti együttesnek ugyan az Európa-bajnoki részvételt nem sikerült kiharcolnia – az erőviszonyokat elnézve nem is lehetett elvárás -, de az Ezüst Európa Ligában már szeretne bejutni a sorozat négyes döntőjébe. Ennek megfelelően az első tornát a horvátok, az osztrákok és a luxemburgiak előtt meg is nyerte Magyarország.

Kanyarodjunk azonban vissza Toronyaira, aki a fentebb említett okok miatt még nem igazán tudta kifejteni gondolatait a mögöttünk hagyott szezonról, melyben a Vegyész bronzérmet ünnepelhetett a Magyar Kupában, illetve negyedik lett a bajnokságban. Mindkét sorozat elődöntőjében a Pénzügyőr SE-vel találkozott, a kupában végül a Kecskemétet legyőzve vigasztalódhatott, azonban a pontvadászatban nem jött össze számára az érem, a MAFC-BME összesítésben 3-2-re diadalmaskodott.

„Amennyiben az induláskor azt mondják nekem, hogy mind a két sorozatban benne leszünk a legjobb négyben, elfogadtam volna előre, mert ezt a célt tűztük ki magunk, a csapat elé” – mondta az Észak-Magyarországnak és honlapunknak Toronyai Miklós. „Azonban így, hogy mögöttünk van a szezon, kicsit keserű a szám íze, leginkább amiatt, mert a MAFC-cal szemben elveszítettük a bajnoki bronzcsatát. A fővárosiak jól teljesítettek az egész évadban, megérdemelték a harmadik helyet, de az ötödik, mindent eldöntő mérkőzésen, kettő-nullás vezetésünknél kevesen fogadtak volna arra, hogy az a meccs az övék lesz, és nem a miénk. Ebben a párharcban a hazai összecsapásainkat viszonylag simán hoztuk, és sajnáltam, hogy a három budapesti csatából egyet sem tudtunk a magunk javára fordítani, főleg, hogy kettő is öt játszmáig tartott, tehát volt sanszunk a sikerre.”

Mint ismert, Toronyai első évét tölthette felnőtt csapat élén, és úgy véli, neki is sokat kell még tanulnia ahhoz, hogy az általa kívánt szintet elérje edzőként.

„Minden sportágban, így a röplabdában is vannak olyan ‘finom dolgok’, amikhez kellenek az évek, rengeteg mérkőzés. Ilyen például, hogy milyen tanácsot ad az ember az öltözőben, az időkérés folyamán, azokat milyen hangsúllyal, hangerővel teszi, kit és mikor, milyen pillanatban cserél. Úgy érzem, ezek terén voltak hibáim, ám ezekből próbáltam, próbálok tanulni. Összességében viszont úgy gondolom, nem sikerült rosszul a mögöttünk hagyott szezon, helytálltam, helytálltunk. Szeretném megköszönni a munkát az ugyancsak elsőéves másodedzőnek, Szabó Dávidnak, aki visszatér a pályára, valamint liberónknak, Dudás Tamásnak azt, hogy besegített a fitneszedzések elkészítésében. Ugyancsak köszönet a klub vezetésének, amely biztosította az anyagi hátteret a nyugodt munkához” – fogalmazott a 42 éves szakember.

(főcímkép: vrck.hu archív, Kovács Loretta)