Öt játékosunk is meghívót kapott a válogatottba

Nagy Péter szövetségi kapitány bő keretet hirdetett, amelyben a GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika öt játékosának neve is szerepel: Bibók Balázs, Kiss Máté és Péter Benedek tavaly is ott voltak a magyar válogatott edzőtáborában, idén pedig erre Cziczlavicz Dávidnak és Garan Bálintnak is lehetősége nyílhat.

Jó eséllyel – bár nyilván ne kiabáljuk el – Bibók, Kiss és Péter Benedek mellett Cziczlavicz is ott lesz a szűkített keretben, de remélhetőleg Garannak is lesz lehetősége arra, hogy bizonyítson válogatott összetartáson. Bibók és Péter öt-öt, míg Kiss kilenc alkalommal húzhatta már magára a címeres mezt, míg Cziczlavicz sokszoros utánpótláskorú válogatottnak vallhatja magát. Garan korábban egy U18-as edzőtáborban szerepelt, illetve idén nagy valószínűséggel ott lesz az U22-es Európa-bajnokságra utazó keretben.

A férfi válogatott bő keretébe a MÁV Előre Foxconn és a Kecskeméti RC egyaránt hat játékost ad, míg a Vegyész ötöt, a Fino Kaposvár viszont csak egyet. Nagy Péter segítője, ahogy a korábbiakban, úgy ezúttal is vezetőedzőnk, Toronyai Miklós lesz.

Egy nagy bravúr, a 2026-os Európa-bajnokságra való kijutás a célja a magyar férfi röplabda-válogatottnak, amelynek idei programja két részre oszlik – írja közleményében a Magyar Röplabda Szövetség. Az elsőben május 20-tól június 30-ig Érden edzőtáborozik a csapat, a másodikban pedig már a két idei Eb-selejtezőé lesz a főszerep. Augusztus 17-én hazai környezetben Dánia ellen kezdi a kvalifikációt az együttes, ezután pedig Törökországban vendégeskedik. A két tétmeccsre több felkészülési találkozóval is hangol a válogatott, amely Svájccal, Ausztriával és Montenegróval is megmérkőzik. Ifjabb Nagy Péter, a tavaly Európa Liga-ezüstérmes alakulat szövetségi kapitánya 24 fős bő keretet hirdetett, amelyet 16 főre szűkít majd.

„Az idei bő keret nagyon hasonló az előző évihez, egy-két eltérés van csak benne” – idézi a szövetségi kapitányt a Hunvolley. „Tavaly a srácok elnyerték a röplabdaszerető közönség támogatását. Hogy ez a támogatás, szimpátia megmaradjon, kellenek továbbra is az eredmények. Egy több évtizedes álmot, az Eb-kijutást szeretnénk megvalósítani a csapattal, ami óriási bravúr lenne, ha sikerülne. Ettől függetlenül azt gondolom, hogy nagy akarattal, tudatosággal, alázattal elérhető a közös cél, a kettőezerhuszonhatos Eb-részvétel. Tisztában vagyunk vele, hogy mindkét selejtezőbeli ellenfelünk Eb-szereplő volt tavaly, ráadásul a törökök az élcsapatok közé tartoznak az európai mezőnyben, de mindent el fogunk követni, hogy sikerüljön kijutni.”

A 2026-os férfi Európa-bajnokságnak Bulgária, Finnország, Olaszország és Románia ad otthont. A négy rendező automatikus szereplője a tornának, mellettük ugyancsak biztos résztvevőnek számít az előző, 2023-as Eb-n elért eredménye alapján Lengyelország, Szlovénia, Franciaország, Hollandia, Szerbia, Ukrajna, Németország és Portugália. Hozzájuk csatlakozik még 12 csapat az Eb-selejtezősorozatból, a hét csoportelső és az öt legjobb csoportmásodik.