Toronyai: Nem szeretem, ha a hibák után lógó fejeket látok

Toronyai Miklóssal, a GreenPlan-VRCK vezetőedzőjével még a szezonzáró vacsorán készített interjút az Észak-Magyarország és honlapunk. A szakemberrel a mögöttünk hagyott idényről, azok nehézségeiről, és a jövőbeli tervekről is beszélgettünk.

„Konkrét cél nem volt, annyit szerettünk volna mindenképpen elérni, hogy az előző évi eredményeinken javítsunk” – fogalmazott Toronyai az Észak-Magyarországnak és a vrck.hu-nak adott interjújában. „A Magyar Kupában az előző évi bronzérmet egy ezüstre sikerült cserélni, míg a bajnokságban a negyedik helynél nem tudtunk előrébb lépni. A kupában a PSE megérdemelten nyert, arra a napra sokkal jobban összerakta a dolgait. A bajnokságban nem sok kellett a döntőbe kerüléshez, mert bár itthon simán vertük a Kaposvárt kétszer is, idegenben mindhárom alkalommal kikaptunk, szoros meccseken. Végül a bronzmeccseknek kezdő feladónk, Páez Carlos nélkül kellett nekimennünk, és bár vezettünk kettő-nullára, az ötödik meccs döntött, ahol tizenhét pont után Csizmadia Tamás, a második számú feladónk is megsérült. Helyét a legstabilabb nyitásfogadónk, Lukasz Ciupa vette át, a fogadásunk kárára. Nagyon kiegyenlített volt a bajnokság, s mint ilyenben, szerintem, nem rossz eredmény, ha valaki vagy valamelyik csapat éremért harcol.”

A szezont gyakorlatilag úgy vitte végig a VRCK, hogy szinte nem volt délelőtti edzés, mert nem igazán volt terme ekkor.

„Nagyon nagy erőfeszítéseket kellett tennünk, éppen ezért lesz nagyon jó, ha nemsokára átadják az új Regionális Röplabda Központ csarnokát – közölte Toronyai. „Mindenki sokat dolgozott azért, hogy legyen egy olyan hely, ahol reggel, délelőtt is lehet majd röplabdázni, mert nagyon fontosak a technikai jellegű edzések is. Várjuk a megnyitását, rengeteget nyom a latban, ha a csapat délelőtt is megkapja azt az ingert, azt a pulzusszámot, amit a testük igényel. De a helyzet miatt nem keseregtünk, tudomásul vettük, így igyekeztünk kihozni a legtöbbet.”

Statisztika: a szezon a számok nyelvén

A 43 éves Toronyai második évét tudta le vezetőedzőként a VRCK kispadján. A szakember természetesen marad a következő idényre is a Kazincbarcika élén, és amellett, hogy saját magát képezi, a játékosait is jobb teljesítményre szeretné sulykolni.

„Egy-két dolog már látszódott azok közül, amiket az elején megfogalmaztam, és fontosnak tartok” – hangsúlyozta a szakmai munka irányítója. „Különösen lényeges a hozzáállás, a motiváció, illetve nem szeretem, ha hibák után lógó fejeket látok. Minden sportra igaz, hogy vannak, lesznek hibák, de ezekre nem szabad rágörcsölni, mert akkor nem fog menni a játék. A hibák mihamarabbi feldolgozása akár párharcot is eldönthet, úgyhogy ezeken azonnal túl kell lépni. Köszönöm a játékosok munkáját, akik partnerek voltak, és köszönöm a vezetőség tevékenységét is, mert próbált mindent megteremteni annak érdekében, hogy csak a röplabdára kelljen koncentrálni, az előrelépés érdekében. Például, ha kellett, volt mód arra, hogy hamarabb elmenjünk a kaposvári kupaelődöntő visszavágójára.”

Blázsovics a szezonról, a támogatásról és a jövőről

Már a következő évi keret kialakítása is megkezdődött, amelynek a gerincét továbbra is a kazincbarcikai játékosok fogják adni, így például Páez is, akit már hazai játékosnak tekintünk, de Rodrigo Moraesszel is született megállapodás. A következő idénytől már csak három idegenlégiós lehet egyszerre a pályán, ez is fontos szempont lesz, illetve az, hogy még több fiatal csatlakozzon az első kerethez, így a felnőttekkel kezdi meg a nyári alapozást Cziczlavicz Dávid, Garan Bálint és Miklósi-Sikes Zétény is – előbbi kettő saját nevelésű játékos, míg utóbbi tavaly nyáron érkezett Sümegről. Az ajtó azonban a többiek előtt is nyitva áll.

„Van nekem is egy koncepcióm, a vezetőségnek is, hogy merre induljunk, és hogyan folytassuk. Jó lenne ismét egy olyan csapatot összehozni, amelyik megint érmekért tud harcolni, ami nem lesz könnyű, mert a többi klub is építkezik. Vannak viszont tehetséges fiataljaink, és mivel én edzem a juniorokat is, tisztában vagyok azzal, kikhez lehet nyúlni, és kinek lesz esélye a felnőttek közé bekerülni, akár rövidebb, akár hosszabb távon” – zárta gondolatait Toronyai.

Páez hazautazik, Mudo marad a nyárra is